Resa till Dar es Salaam 

Vilket engagemang, vilka utmaningar, vilken kaotisk trafik i en stad där man tror att det bor ca 10 miljoner människor.  

INTE BARA GLÄDJE

Att hitta en fotbollsplan är svårt, att hitta en som man inte behöver betala för att använda är ännu svårare.

När vi var här 2020 hade ungdomarna tillgång till ett område som de förvandlat till en fotbollsplan. De hade lagt ner hundratals timmar på att röja och rensa, platta och kratta men till slut blev det en plan som gick att spela på. Glädjen var stor och de var stolta över det jobb de gjort. Den låg bra till och flera nya ungdomar kom och ville spela. Först bara pojkar men så småningom kom även flickorna. Sandplan, några bollar och två mål, allt som behövdes.

När planeringsfolket på kommunen såg hur fint och välrensat där var så väcktes tankarna på att rensa gatorna från försäljare som hade marknadsstånd längs vägarna och erbjuda dem att bygga ett stånd på en marknadsplats.

Outgrowers erbjöds ett nytt område, längre bort. Visserligen behövdes det rensas och röjas men de hade ju visat att de kunde. Modfällda tog de sig an det nya området, för de ville ju spela fotboll. Så småningom blev det klart och träningarna kom i gång igen.

  • Ja men det här är ju fint, sa man på kommunen. Vi behöver flera klassrum. Det bygger vi här. Outgrowers hänvisades till en plats ännu längre bort och med de transportmedel som står till buds så tar det 1,5 - 2 timmar och kostar pengar. Pengar de inte har. Det här innebär att flera har tvingats lämna fotbollen. Då finns gatan och det gamla livet där och lockar.

Ett lag som aldrig spelat på en plan som hade markerade linjer, som aldrig haft fotbollsskor på fötterna, som aldrig varit särskilt långt från sina hemmakvarter men som dansade glädjedanser efter varje gjort mål. Ett lag som trodde att allt var möjligt när de på sista dagen svepte Tanzanias flagga och sjöng nationalsången samtidigt som de lyfte segerbucklan. Historien om Outgrowers började några år tidigare. 

Vi åker till fotbollsplanen vi besökte försnart 4 år sen. Då fyllt av glädje och liv. Nu ett stort område med hundratals marknadsstånd – men tomt. Vad hände, undrar vi och Gabriel berättar att försäljarna kom mot sin vilja, men inga kunder. I stort sett ingen hittade hit. Affärerna gick uruselt och en efter en flyttade man tillbaka till sina gamla platser längs gatorna och vägarna.

En plats där fler än 150 ungdomar från ett av de fattigaste områdena hade kunnat träna och spela. Där de kunnat få gemenskap, vägledning, insikter och hopp. Nu står området där och gapar, ett område inte till glädje för någon. I närheten har man hittat en liten plan där man kan träna de yngre barnen ett par gånger i veckan men det stora problemet finns kvar - att hitta ett område/plan där man kan planera för en framtid och ta emot alla de barn/unga som vill spela.


Ett lag som aldrig spelat på en plan som hade markerade linjer, som aldrig haft fotbollsskor på fötterna, som aldrig varit särskilt långt från sina hemmakvarter men som dansade glädjedanser efter varje gjort mål. Ett lag som trodde att allt var möjligt när de på sista dagen svepte Tanzanias flagga och sjöng nationalsången samtidigt som de lyfte segerbucklan. Historien om Outgrowers började några år tidigare. 

Vad hände med grabbarna som vann PSG P16, år 2019?


Ett lag som aldrig spelat på en plan som hade markerade linjer, som aldrig haft fotbollsskor på fötterna, som aldrig varit särskilt långt från sina hemmakvarter men som dansade glädjedanser efter varje gjort mål. Ett lag som trodde att allt var möjligt när de på sista dagen svepte Tanzanias flagga och sjöng nationalsången samtidigt som de lyfte segerbucklan. Historien om Outgrowers började några år tidigare. 

Malysia, en ung kvinna och socionom bestämde under sin utbildning att hennes livsuppgift var att arbeta med barn som lever sitt liv på gatan, med allt vad det innebär. Broder Gabriel fanns i Norrfjärden, Piteå och när han kom på besök hade han med sig några begagnade bollar. Det blev början till Outgrowers Academy som bildades 2015, i ett av de fattigaste områdena i Dar Es Salaam.

Den lilla föreningen växte, särskilt efter att Emmanuel och Gerard, som sett det arbete Malysia gjorde, erbjöd sig att hjälpa till. De båda hade en viss tränarutbildning och erfarenheter av att träna ungdomar och de drevs av samma vilja att ge barn och unga i området ett alternativ till gatulivet.

Gabriel som själv spelat fotboll i många år var engagerad även om han fanns hundratalsmil bort och drömmen om ett lag i PSG, Pite Summergames, väcktes. Gabriel som arbetar inom företagsvärlden testade tankarna med PSG och genom en fantastisk insats lyckades han få företag att sponsra en resa hit.

Så vad hände när de kom hem, intervjuerna var över och strålkastarljusen släcktes?

För stora flertalet finns fotbollen kvar i olika grad, en som professionell i Arusha, två har kontrakt med andra division 1 lag och tre spelar i division 3. En del har arbeten och spelar på fritiden. Någon har prövat lyckan utomlands men kommit tillbaka utan kontrakt och fått söka andra vägar.

Selemani är en av de pojkar som fick stöd av Outgrowers- Sverige för att gå en utbildning och när han blev klar fick han jobb med att reparera lastbilar.

Bland grabbarna finns en som har en small business, en jobbar som konduktör på en Dala-Dala, de små bussarna i denna kaotiska storstad, en annan har en motorcykeltaxi och Ali har fått jobb på ett företag och gift sig. Men bland grabbarna som var i Piteå finns också Mandaraka som återvände till ett liv på gatan.

– En sorg, säger ledarna vars högsta önskan är att ingen ska tillbaka dit.

Vi träffar en annan Ali, som jag minns från Piteå. Han lockades att pröva lyckan i Sydafrika. Inget blev som utlovat och han hade hoppats på, livet blev lika brutalt som hans liv innan Outgrowers. Idag en vuxen ung man som bor och fungerar som "husfar" i Outgrowerhuset, är ett stöd både till ledarna och grabbarna och som öppet och ärligt delar med sig av sina dyrköpta erfarenheter och hoppas att de aldrig ska begå samma misstag som han gjorde.


Outgrowers idag

Alla kommer från mycket fattiga förhållanden, flera kommer från droger, kriminalitet och ett tufft liv på gatan. Outgrowers är en väg ut för många. Alla behöver hjälp och stöd i olika omfattning men de är långt ifrån hjälplösa. Drömmen är utbildning och arbete. Här finns ungdomar med olika drömmar och förutsättningar, exempelvis killen som kommit in på en juristutbildning men saknar pengar för att finansiera den. Flera av dem hoppas på en framtid som fotbollsspelare.

Outgrowers- Sverige bidrar med ca 1000 kronor i månaden för att hyra ett enkelt hus med 4 sovrum och ett förrådsrum där det finns en säck med majsmjöl för att kunna laga Tanzanias nationalrätt ugali, en typ av gröt som är basfödan i många östafrikanska hem. Här bor totalt 13 pojkar i åldern 16-18 och så Ali som efter irrfärder kommit tillbaka och fungerar som en "husfar" och positiv ledare.

I varje sovrum finns en stor madrass där de sover tre eller fyra och där även tränarna samsas med pojkarna de dagar de är tränare, allt för att spara pengar för de långa resorna.


Måndagskvällarna är samtalskvällar. Någon av grabbarna inleder och Malysia finns med som stöd och guide. Här råder både uppriktighet och här finns en tillit till varandra. Det är alltid någon av killarna som inleder och målet är att alla ska utvecklas till sina bästa jag och se att dörrar kan öppnas om man har ett mål och är beredd att kämpa hårt. Då finns de där för varandra, dagar då det är tungt och dagar av glädje. Tillsammans kan de växa och göra något gott av sina liv, vara "Outgrowers".

Ledarna


Malysia- vän, mamma och ledare

Utan Malysia hade det inte funnits något Outgrowers. Hon blev antagen på läkarlinjen med kände med hela sitt hjärta att hennes livsuppgift var att arbeta med barn, barn som far illa.

I hennes familj var det svårt många gånger att få pengarna att räcka till det mest nödvändiga – men vår mamma var en ängel, säger hon och berättar om en kärleksfull mamma som inte längre finns med dem.

Det blev tre år på universitetet och en socionomutbildning. När hon under sin 3-månaders praktik på ett center för gatubarn hörde barnens berättelser om hunger, om rädslor, om hur värdelösa de kände sig, om sexuella övergrepp och om hur de utnyttjades så blev hon helt övertygad om sin livsuppgift.

Med hjälp av några fotbollar som brorsan Gabriel hade med sig från Sverige när han kom på besök så startade det hela. Inte kunde hon särskilt mycket om fotboll, men empatin, viljan och tron att man kan förändra fanns och finns där.

- Men hur försörjer du dig, undrar jag. Jag vet ju att hon inte har en krona för det arbete som hon gör. Just nu är det en typ av mer ortopediska "foppatofflor" som hon säljer, köper för 45 kronor och säljer för 60. Fotar skorna, går runt bland husen och knackar på – med blandat resultat. 

-Tack och lov för min syster, som jobbar i huvudstaden Dodoma och förmedlar skor dit. 

-Hon är min bästa kund. Men visst är det tufft många gånger. Flera av pojkarna i Outgrowers ser Malysias hus som sitt hem och vet att där kan man få tröst, goda råd, mat och när det kniper en madrass att sova på.

Vi pratar om drömmar och idéer för framtiden. Här finns tankar på att tillsammans med de andra ledarna och några av ungdomarna skapa ett gemensamt företag som kan bidra till försörjning, både för ledarna och Outgrowers. 

-Men dit är det en bra bit än, säger hon och understryker att den hjälp som kommer från Outgrowers Sverige betyder mycket för dom.

-Pengar som gör att vi kan hyra ett hus för pojkar med de allra största behoven, att vi kunna stötta några till en yrkesutbildning, att några kunnat få ett mikrolån, allt detta betyder oerhört mycket men också att vi vet att det finns folk som tänker på oss och bryr sig om hur vi har det.


Gerad Januari-tränare och "lifecoach"

Gerad är tillsammans med Emmanuel en av två fotbollstränare för ungdomarna som spelar fotboll i Outgrowers. Han har själv en bakgrund som fotbollsspelare på medelhög nivå och har varit med i en fotbollsakademi där han fick en del utbildning som tränare. Gerard en trettiofyraåring med fru och barn som han försörjer med temporära jobb som murare i byggbranchen. Dessutom använde han minst tre dagar i veckan till att vara med pojkarna och träna både pojkar och flickor i Outgrowers

Gerard tog själv kontakt med Malysia för sju år sedan och erbjöd sig att hjälpa till när han såg vad hon gjorde med ungdomarna. En viktig drivkraft var hans erfarenheter av hur viktig fotboll kan vara för ungdomar som är på glid in i kriminalitet och droger

När vi pratar om drömmar inför framtiden så dyker problemen med transporter snabbt upp. Dar Es Salaam är en jättestor kaotisk stad med nästan 10 miljoner invånare, där det ofta är svårt, dyrt och tidskrävande att ta sig från en plats till en annan. Billigaste sättet är att använda systemet med små bussar, men det är samtidigt det mest tidskrävande. "Boda-Boda" - motorcykeltaxi och "Tuk-Tuk"- Indiska trehjulstaxi är båda snabbare men också dyrare. Gerard bor lång bort från fotbollsplan och önskar att det fanns möjligheter att underlätta detta problem för honom och Emmanuel som har liknande situation.


EMMANUEL MGANGA tränare och konstnär

5:e barnet föddes när han var i Piteå med pojkar 16 på Pite Summergames. Kunde tillsammans med laget fira att hans första dotter fötts och seger i PSG.

Intresset att måla och designa har funnits där sen barnsben och när en från The House of Art såg hans talang fick han en möjlighet till utbildning.

Fotboll är ett annat stort intresse där han via en NGO fått tränarutbildning och tränat ungdomar till dess att föreningen la ned sin verksamhet.

- Att vara volontär och bidra till att förändra livet för unga kan också förändra ditt eget liv, säger Emmanuel som sökte upp Malysia efter att han hört talas om hennes arbete.


Att sälja något konstverk då och då gör att familjen slipper svälta

-men tiden efter Corona varit tuff, säger Emmanuel som berättar att de stora marknader som hölls gav rätt bra med inkomster, men har inte arrangerats alls de sista två åren. Han hoppas att ledare och ungdomar ska kunna nyttja sina talanger och kunskaper för att bilda ett gemensamt företag som kan ge både ledarna och ungdomarna en inkomst.

Vi, Stefan och Gerd Sävenstedt har några av Emmanuels inramade

tavlor hos oss i Norrfjärden som vi säljer för 500 kr/ tavla. De har en enkel ram. 70% går till Emmanuel och 30% till Outgrowers. Är du intresserad så hör av dig.

Microlån

Outgrowers är en liten förening med en ytterst begränsad ekonomi, därför är det oerhört viktigt att pengarna används på bästa sätt. Tre mikrolån på vardera 5000 kronor har använts för att ge ett litet startkapital för människor som vill utveckla något de tror på. Man gör en avbetalningsplan och hitintills har det fungerat bra.

Att låna pengar på banken är inte att tänka på, fattig och höga räntor gör att man aldrig kommer ifråga för ett banklån. Vi träffar två av de tre som fått ett lån.

SENAI


Mamma till 5 barn i åldrarna 18 - 4 år. En av hennes drömmar har hon förverkligat, att skaffa sig en utbildning för att kunna arbeta med barn. Här fanns vilja och ambitioner men livet tog andra vägar och det blev tuffare än hon hade trott.

Hennes man försökte försörja familjen genom att göra små affärer, men det gick trögt. Problemen hopade sig. Med sin utbildning till förskollärare ville hon göra något, för familjen och för barn i det område där hon bor. Hon startade en liten förskola hemma, med målet att barnen ska kunna läsa och skriva innan de börjar skolan. Men utan pengar till material var det svårt.

En av hennes pojkar spelade fotboll med Outgrowers och hon träffade Malysia. Då hon fick höra talas om mikrolån väcktes ett svagt hopp - ett mikrolån på motsvarande 5000 skr skulle skapa möjligheter.

Med lånet kunde hon skaffa både material och bänkar till barnen. Ett rum i huset har hon gjort till ett klassrum. Ett klassrum med 25 elever, fyllt av glädje och energi. En skolavgift på 45 kr/ barn ger henne en inkomst på drygt 1100 kr, en inkomst som även efter avdrag för omkostnader gör att livet förbättrats väsentligt.

-Lånet har förändrar livet för både mig och barnen, säger Senai. Betydligt bättre utrustad som gör barnen bättre rustade att börja skolan. Hon drömmer om att kunna utveckla sin undervisning och att inom några år driva en större skola för barn från fattiga områden.

Idag är det inte bara hon, utan hela familjen som mår bättre då hon kan bidra till försörjningen och bygga planer för framtiden.

Livet har kommit tillbaka


I mörkret kommer Salom Tanga cyklande med en låda torkad fisk på pakethållaren. Hans fru Habiba Bakary är kvar i deras lilla affär längs en gata där de säljer soda, ris och  andra småsaker. De är Jumas föräldrar, Juma som var lagkapten för laget som var med i Piteå summergames och nu spelar i ett division 1 lag, några timmars bilfärd söder om Dar Es Salaam.

De fick också ett mikrolån på 5000 skr och utifrån det började de bygga upp ett litet familjeföretag. Nu fanns det pengar att köpa upp en större mängd torkad fisk som han åker runt i kvarteren och säljer. De kunde bygga upp en liten "affär" längs gatan och skaffa varor att sälja. 

- När jag träffade dem 2020 var de både slitna, oroliga och utan energi, Livet verkade hopplöst, säger Gabriel som är barnfödd här men nu bor i Pitetrakten.

- Men nu ser de mycket yngre ut och är fyllda av energi och hopp,

Årsmöte

2023 år årsmöte kommer att hållas 16 april, 15.00 på Tallhedskyrkan. Ni är alla välkomna dit. Relevanta dokument för årsmötet hittar ni via nedanstående länk.

https://drive.google.com/drive/folders/140dDi3BPFdNW86pWZBf2EQYJy0geiF6n?usp=sharing



Examen och jobb

Det var en stor dag, för Ismail och Seleman, ja för hela Outgrowers, dagen i december 2022 då grabbarna fick ta emot sina certifikat som visade att de klarat sin yrkesutbildning och nu var färdiga att som utbildade bilmekaniker gå ut i yrkeslivet. Haifidu, kompisen från Outgrowers som fått sitt certifikat året innan fanns där och peppade de gånger de kändes tungt.

Varken Isamal eller Seleman kunde väl i sin vildaste fantasi tro, den dag de sökte sig till Outgrowers, att det skulle bli en väg bort från gatan, ge möjlighet till utbildning och försörjning, ökad självkänsla och självförtroende.

Men utan hårt arbete, vilja, motivation, stöd från ledarna i laget och ekonomiskt stöd från Sverige genom hela utbildningen hade det inte gått.

  • Det här betyder så mycket, inte bara för oss utan för alla i hela laget, att se att med hårt arbete och stöd kan man förändra sina liv även om det kan verka vara en nästan omöjlig dröm att förverkliga.

Direkt efter utbildningen så fick båda jobb, på en bilverkstad i Mbagala som ligger en bit söder om stadskärnan.

Malysia, lagmamma och allt i allo är idag oerhört glad och stolt över sina 3 pojkar från Outgrowers som utbildat sig, fått jobb och försörjer sig och dessutom blivit betydelsefulla förebilder för de övriga i laget


Inför 2023 har verksamheten tagit flera steg framåt

Antalet ungdomar som deltar i Outgrowers olika aktiviteter har vuxit och omfattar i dag en kärntrupp på ca. 50 pojkar och 20 flickor.  Att flickor deltar är nytt från 2022 och vi hoppas att den verksamheten utvecklas vidare under 2023. Vidare hoppas vi kunna stödja fler ungdomar med utbildning samt ge stöd till inkomstgenererande aktiviteter för ungdomarnas familjer.

Nu kan vi träna igen - men var?

På årets årsmöte hade vi besök från Tanzania; Maliysia- lagledare, livscoach, extramamma, fixare och ansvarig för Outgrowers-Tanzania och Haifidu en av lagets spelare som fått ekonomiskt stöd av Outgrowers- Sverige för att kunna utbilda sig till bilelektriker.

Visst påverkar Corona -19 fortfarande Tanzania men verksamheter är i gång igen.

-Vi är ok, säger Maliysia och är glad för att ingen i gänget har dött av Covid-19. Det är tillräckligt med utmaningar i alla fall, som att hitta en fotbollsplan att träna på.

Den första blev en marknadsplats, på den andra byggdes skolan ut och där de nu finns, efter att grabbarna har jobbat och röjt för att få en plan, har man aviserat att det ska byggas en klinik. Nu är sökandet att hitta en plats att träna på igen - en plats de kan träna på utan att betala.

-Risken är att grabbarna tappar hoppet, hamnar på gatan igen och tillbaka till sitt gamla liv, säger Maliysia med förtvivlan i rösten. Det är inte bara pojkarna som bor hos Maliysia eller de som hon hyr ett rum åt som ligger henne varmt om hjärtat, utan alla 55. Pojkar som kommer till henne för att få mat för att orka spela, uppmuntran för att orka kämpa och känna ett hopp om att de kan göra något gott av sina liv.

Haifidu

Även för dessa grabbar spelar Haifidu en viktig roll - han har lyckats trots stora utmaningar, som att hitta praktikplatser under den 2 år långa utbildningen. Utan kontakter och utan att muta kan det vara svårt. Men har lyckats, fortsätta att spela fotboll, åka buss ett par timmar per dag, klara av utbildningen med goda betyg och omdömen och nu fått arbete på en av sina praktikplatser som han lyckades få tag på.

- Det är stort, det finns inga ord, säger Gabriel som är motorn och länken till vår tanzaniska systerorganisation.

För en kostnad för ca 10 000 kronor/ år har Hafidu kunnat förverkliga en dröm och när han nu med sin verktygslåda examineras kan han inte bara försörja sig själv utan även visa de andra att det är möjligt.

Nya spår

För Outgrowers, både i Tanzania och i Sverige, är det viktigt att inkludera mammor som lever med sina barn, att hjälpa dem att via mikrolån starta en verksamhet som gör att de kan försörja sina barn och sig själv.

Det första mikrolånet är beviljat, utbetalat och i arbete, 5 000 Skr till en mamma som gör att hon idag står på den förra fotbollsplanen och framgångsrikt säljer både fisk och kokos. Och det går bra. Hon betalar av sitt lån fortare än planerat och det gör att möjligheter öppnar sig för fler.

En målsättning är att 2023 ska det finnas ett lag från Outgrowers Tanzania med i Piteå Summergames och för att förverkliga det krävs ett hårt arbete både i Tanzania och i Sverige.

Jul och nyårshälsning

Hej alla gamla och nya medlemmar i föreningen O.S.T. Outgrowers Sverige-Tanzania

2021 har för vår förening varit präglat av olika utmaningar som Covid-pandemin fört med sig, både här hemma i Sverige och för våra vänner i Daar es Salaam, Tanzania. Trots utmaningarna kunde vi i år genomföra ett stadgeenligt årsmöte 25 april där vi valde en ny styrelse och sedan genomförde vi en kombinerad fest och medlemsmöte i oktober. Festen gav ett överskott på 23 500 kronor, ett välbehövligt och välkommet bidrag.

Det är mycket glädjande att vi under året fått flera nya medlemmar och att vi kunnat samla in mer pengar än föregående år för vår stödverksamhet i Tanzania. Det har inneburit att vi kunnat ökat vårt stöd både till fotbollsverksamheten, utbildningsinsatser och kunnat initiera ett första steg i att stödja mödrar i det slumområde som pojkarna kommer ifrån med mikrolån för inkomstgenererande aktiviteter.

Vi ser fram mot nästa år och de möjligheter som det kan innebära. Vi vill gärna att det ska bli fler medlemmar i föreningen. Känner du någon som du tror är intresserad av att vara med och stödja verksamheten så tipsa om vår hemsida och att man anmäler sig på sidan Bli medlem.

På hemsidan, www.outgrowers-sverige.webnode.se finns också information om verksamheten.

Hälsningar styrelsen genom

Stefan Sävenstedt, ordförande

Outgrowers första kvinnlig entreprenör

Vår första entreprenör heter Habiba Bakari. Habiba är mamma till Juma som är med i Outgrowers fotboll academy. Juma bor hos Malisya sedan 3år tillbaka och var även med i laget som kom till Sverige sommar 2019.

Precis som många andra kvinnor i området är Habiba arbetslös och i stor del lever hon med sin familj under ett existensminimum.

Fråga: Vad säger ni om denna möjlighet som ges av Outgrowers?

Habiba svara: Det är ofattbart. Jag tror fortfarande inte att det är sant. Jag har varit i kontakt med många olika banker för att ansöka om ett lån, men i och med jag är så fattig och äger ingenting det har inte varit möjligt för mig att låna pengar.

Fråga: vilken verksamhet tänker du bedriva nu när ditt mikrolån har blivit beviljat?

Habiba svara: som steg 1 kommer jag använda lånen som startkapital för att börja verksamheter så som försäljning av fisk och grönsaker.

som steg 2, om allt bli som planerat skulle jag vilja jobba med uppfödning av ekologiska kycklingar och ekologiska odling av grönsaker men det är nästa steg.

Detta är väldigt spännande projekt och skall bli spännande att följa upp hennes utveckling och jag är nästan säker på att hon kommer att fixa detta utan bekymmer säger Malisya som är huvudansvarig för Outgrowers Tanzania.

Malisya vill tacka Outgrowers sverige för att göra detta möjligt. Detta är stort, väldigt stort. Jag är jätteglad att uppleva att vi tillsammans kan verkligen göra skillnad och vi faktisk kan förändra människor liv.

Med det vill vi i Outgrowers i Tanzania önskar er God jul och Gott nytt år på er alla. 


Medlemsmöte och fest

Musik, mat, konst, information om Outgrowers och hälsningar från Tanzania stod på programmet när ett 75-tal personer träffades i lördags kväll, den 9/10-21, för att få veta mer om vad föreningen gör och vill.

Corona 19 har naturligtvis påverkat föreningens möjligheter till aktiviteter med nu var det äntligen dags.

Det var en kväll som gav förutsättningar för att på olika sätt stötta Outgrowers verksamhet och kvällen resulterade i en förstärkning av kassan med 23.500 kronor som ska användas till aktiviteter i Tanzania.



En som bidrog till kvällens goda stämning var Cris Gera, en musiker från Zimbabwe som fick en fristad i Piteå för snart 4 år sen. Vi som var där var fångade av hans sång, hans intensitet och hans värme. Att han dessutom gjorde det alldeles utan ersättning för Outgrowers ungdomar är vi extra tacksamma för.

Tränaren Emanuel

3 mil om dan, 5 dagar i veckan tränar han utan ersättning grabbarna. Däremellan målar han tavlor. Den här kvällen kunde vi sälja några av dom. 30 % till Outgrowers och resten till konstnären så förutom de 23. 500 kronorna till Outgrowers kan vi också skicka 4990 till honom.

Vi i styrelsen hoppas att vi den här kvällen startade början till en årlig tradition



Fråga: Din tanke när du hörde att folk i Sverige skulle ha ett stort välgörenhets möte för att stödja dig och Outgrowers arbetet i Tanzania?

Emanuel Mganga Svara: När jag hörde det så trodde jag inte att det var sant. Detta betyder väldigt mycket för Outgrowers och för mig och min familj. Att få veta att det finns folk långt härifrån som bry sig och uppskatta det vi gör för dessa barn har gett oss mycket energi att fortsätta jobba ännu hårdare.

Jag var jätteglad och tacksam när jag fick veta att mina tavlor kunde säljas på medlemsmötet. Pengarna jag fick efter försäljning av tavlorna har hjälpt och betytt väldigt mycket för mig och min familj i dessa tider där mitt jobb som konstnär har drabbats hårt av Corona pandemin.

Återigen vill jag säga tack till er i Outgrowers i Sverige. Vi är starka tillsammans och låt oss fortsätta kämpa för dessa barn. 




       

Alla vet hur det är att vara hungrig


Att vara ledare för ett projekt som Outgrowers Tanzania kan skapa en enorm lycka - och stor sorg.

Det är lycka när man får rapporter om Haifidus framgångar i sin utbildning som nu är inne på sista året. Det är lycka när man hör att både Ismael och Sulemani klarar sig bra. 3 unga män som med hjälp från Outgrowers - Sverige utbildar sig till bilelektriker. 3 unga män som redan nu drömmar om att stötta varandra och kanske en dag ska kunna bilda företag tillsammans.

De ungdomar som finns med i Outgrowers vill kunna försörja sig själva och om möjligt stötta sin familj. Outgrowers ger dem en god grund att stå på, utvecklar deras fotbollstalanger men också ger dem redskap för att tackla livet som ofta är tufft. Nu har två av de mycket talangfulla killarna gått vidare, till klubbar som till och med betalar dem för att spela. Det som de lärde sig i Outgrowers kommer de alltid att bära med sig. Två andra har också gått vidare ut i yrkeslivet, en som anställd och en annan som skaffat sig en liten motorcykel för att jobba med transporter. Med sig i bagaget har de den livskunskap de fick hos Malisya och de andra i klubben. Som ledare är det en lycka att se "sina" pojkar lyckas och stå på egna ben även om man kan känna en saknad och tomhet när de går vidare.

Sorg och besvikelse

-Pojkarna blir som ens barn, säger Malysia, som varit deras ledare, syster, mamma sen starten för snart sex år sen. Malysia, utbildad socialarbetare med ett engagemang som bidragit starkt till att grabbarna fått en chans till ett bättre liv. Men det räcker inte alltid och då känns både sorgen och ilskan. Sorgen och ilskan över att snabba pengar i kriminalitet är mer lockande än den tuffa vägen med hårt arbete, ärlighet, värdighet och möjlighet till att bli ett gott föredöme i lokalsamhället.

- Jag tror att de två som gått tillbaka till ett liv i kriminalitet snart knackar på dörren och vill komma tillbaka, säger Gabriel som idag bor i Sverige med står i ständig kontakt med sitt gamla hemland och Outgrowers -Tanzania.

- Men då är dörren stängd, säger han. Han förstår om det kan verka tufft och hårt, men grabbarna i Outgrowers vet vad som gäller. Går de tillbaka till ett liv i kriminalitet då är dörren tillbaka stängd.

De vet också att den väg de valt med Outgrowers inte är den enklaste, men i klubben finns det stöd att få för att utvecklas som människa och att förhoppningsvis få hjälp till utbildning, kunna försörja sig själv och en dag alltid ha mat på bordet - för sig själv och för en egen familj.


           Sulemain och Ismail har börjat yrkesutbildning



Sulemain
Sulemain

 - Sulemain Ally, idag 17 år är en av anledningarna till att Outgrowers bildades, säger Malisya. Dagar han var riktigt hungrig brukade han knacka på hemma hos henne för att se om hon hade någon mat att dela med sig av. Hemma hos sin mamma som var både arbetslös och ensamstående fanns det inte alltid mat att få.

- Outgrowers är en del av mig och utan Outgrowers hade jag inte varit här idag. Jag har lärt mig så mycket mer än bara fotboll under min tid hos Outgrowers, säger han. Med hjälp av Outgrowers har han fått både någonstans att bo och chans till utbildning. I januari i år påbörjade han en 2-årig utbildning till bilmekaniker och skickar en hälsning och tack till Sverige för att han fått den möjligheten. En möjlighet han verkligen vill ta till vara.

Sulemain är den pojke vi möter med guldmedalj om halsen och händerna i tvätthinken på hemsidans portalsida, tagen strax efter att de stod som segrare i Piteå Summergames.  

             Ismail

45 mil från Dar Es Salaam ligger Tanzanias huvudstad Dodoma. Här föddes Ismail Yondu för 16 år sedan i en fattig familj. Som många andra fattiga pojkar fanns drömmen om att åka till Dar Es Salaam, hitta jobb och hjälpa familjen. Och åkte gjorde han för snart två år sedan, med endast en dröm i bagaget och en bekant i den nya staden. Som för så många andra var det svårt att hitta jobb. Men han fick höra talas om Outgrowers och sökte sig dit. 

-Jag ville inte bli kriminell och sälja olagliga saker, säger Ismail.

- Idag har jag nya drömmar och jag vet att med hjälp från Outgrowers kommer jag att lyckas, säger Ismael som fått ett hem hos Outgrowers.

I januari började han tillsammans med Suleiman också den 2-åriga utbildningen till bilmekaniker och även han är oerhört glad över den chans han fått i livet. En chans han vill ta vara på. 

Haifidhu halvvägs mot målet

- Vi är jättestolta över honom, säger Malisya och de andra ledarna i Outgrowers. Haifidu har nu med god marginal klarat av "första halvlek" av sin utbildning till bilelektriker. Jobbet har han gjort själv men utan hjälp från Outgrowers och den svenska föreningen hade det varit omöjligt.

Vi träffade honom på plats i Dar Es Salaam i februari i samband med en privat resa. Han berättade och vi började verkligen förstå vad Outgrowers betyder för honom; att få göra tillsammans med andra det han brinner för, att få möjlighet att utvecklas som människa och förhoppningsvis bli en god förebild för andra i närsamhället. Och att han nu fått möjlighet till utbildning och klarat första året bidrar också till att andra i laget orkar göra det där extra som behövs för att lyckas.

Ytterligare 5 pojkar är klara för att påbörja en utbildning och föreningen hoppas kunna sponsra dem. Ditt stöd behövs.



Ansökan om medlemsskap till ForumCiv

Forum Civ är en politisk och religiöst obunden biståndsorganisation med ca 140 medlemmar från svenska civilsamhället som tillsammans arbetar med mänskliga rättigheter och projekt som baseras på ett starkt folkligt deltagande.

De vidareförmedlar bidrag från SIDA till svenska organisationer som samarbetar med lokala organisationer i totalt 70 länder.

Under mars -21 ansökte föreningen om medlemskap i Forum Civ men godkändes inte på grund av en del formella problem som vi under årsmötet 2021 har rättat till. En ny ansökan ska lämnas in i slutet av år 2021. När vi ha fått besked om vi blir godkända som medlemmar kan vi söka pengar till en förstudie som ska utforska hur vi på bästa sätt kan bygga vidare på det samarbete vi har med Outgrowers, med fokus på hur vi kan utvidga och fördjupa det arbete som är påbörjat.

Äntligen ett bankkonto

Bankkonto: 9700-1075177

Bankgiro: 5515-5147

Vi har under lång tid kämpat med att etablera ordentliga bankkontakter för föreningen vilket vi behöver för att fungera som en ideell förening. I det arbetet har vi mött mycket motstånd och oförståelse från våra affärsbanker. Problemet har varit Swedebanks penningtvättshärva som gjort bankerna ytterst försiktiga och restriktiva med att stödja organisationer som jobbar med utlandskontakter, vilket vi avser att göra. Räddningen blev Ekobanken som nu gett oss ett bankkonto och annan bankservice som vi behöver. Det innebär att vi nu kan börja att värva medlemmar till vår ideella förening och ta mot finansiellt stöd för föreningens verksamhet.

Ekobanken (Ekobanken medlemsbank), är en svensk etisk bank som lånar ut till verksamheter med ekologiska, sociala och kulturella mervärden. Ekobankens idé är att ställa kapital till förfogande för den omställning som världen behöver nu och framöver, ekologiskt, socialt och kulturellt. De vill medverka till ett finansiellt system där pengarna är till för människan. Ekobanken verkar utifrån de koncept för bank som utvecklats i den internationella Sustainable Banking-rörelsen. De vill vara den mest trovärdiga banken i Sverige när det gäller att förvalta kunders pengar så att de stödjer en hållbar utveckling.

Äntligen är de igång igen i Tanzania

Äntligen är de igång igen.... Så känns det för pojkarna och ledarna i Outgrowers. Äntligen är de igång med sin träning igen, efter den tragiska olyckan då blixten slog ner i en av pojkarna och tog hans liv och efter en lång väntan för att se vilka vägar Coronan skulle ta. Först 4 veckor av ingenting och sen en lång period när bara 5 åt gången fick träna.

Gabriel Mwambenja, motor i samarbetet med Outgrowers fick tag på lagkapten Juma i telefon och han säger

- Det är annorlunda nu men det finns ingenting som kan stoppa oss från denna resa som vi har påbörjat. Vi har redan fått verktyg sen tidigare det är upp till oss att använda dessa verktyg.

Verktygen som Juma pratar om är Outgrowers värdegrund

Hjärta: Var passionerad och empatisk mot dig själv, ditt lag och ditt samhälle.

Nyttja dina känslor och använd dem för att fatta rätt beslut och lösa problem

för att göra det möjligt för dig och Out growers footballs academy att lysa starkt.

Jobba hårt: Var engagerad och disciplinerad. Satsa allt du har för att lyckas på

och utanför fotbollsplanen.

Fair play: Ha integritet och vara respektfull mot andra, dina kamrater och ditt samhälle.

Lyssna på andras synvinkel och kom ihåg att mångfald är nyckeln till livet.

50 pojkar från fattiga områden, 20 lever som gatubarn, finns med i Outgrowers verksamhet. De pojkar som finns med i Outgrowers verksamhet väljs ut efter samtal, hembesök - om det finns ett hem, och de är pojkar som vill förändra sina liv.

-För oss är det viktigt att ta reda på varför de hamnat där de hamnat och att de verkligen vill jobba hårt för att förändra sina liv, säger Gabriel som står i ständig kontakt med sin syster Malisya i Dar Es Salaam.

- Vi vet att vi inte kan hjälpa alla men de pojkar vi har i verksamheten vill vi ska bli goda ledare, goda förebilder och bidra till att utveckla sin närmiljö. Den är tuff och utmaningarna pojkarna möter är många och många gånger svåra. För en del är Out-growers den familj de har och Malisya en mammagestalt som får dela deras bekymmer och glädjeämnen

-Vi tycker att det är viktigt att verksamheten inte blir för stor, säger Gabriel, vi vill kunna följa varje grabbs väg, vara till hands, vägleda, utmana och uppmuntra.


© 2019 Välgörenhetsstiftelse | Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång